-
Čas přípravy15 minut
-
Doba vaření-
-
Porce10
-
Celkový čas15 minut
Medvědí česnek je přírodním antibiotikem, antioxidantem a bohatým zdrojem vitaminu C. Listy medvědího česneku sbíráme z počátku jara (přibližně konec února až konec dubna). Lze ho natrhat na vlastní zahrádce nebo na něj často narazíte cestou na procházce v lese na vlhkém místě, kde prosvítá sluníčko. Pozor při trhání medvědího česneku, jelikož jeho listy vypadají stejně jako konvalinky. Medvědí česnek s jistotou poznáte tak, že listy krásně voní po česneku. My si z čerstvého medvědího česneku připravujeme domácí výborné pesto.
Pesto z medvědího česneku je výborná sezónní pochutina a má při vaření mnoho využití. Recept na toto pesto je jednoduchý, rychlý a hlavně pesto výborně chutná. Pesto skladujeme v lednici, kde vydrží asi jeden týden a poté uchováváme v mrazáku. Já když připravuji pesto, tak jej naplním do formiček na led a kdykoli jej potřebuji do jídla, jen si vyloupnu kostičku nebo dvě. Na toto pesto budete potřebovat pouze pár ingrediencí.
Suroviny na pesto z medvědího česneku
- Medvědí česnek – čerstvý
- Piniová semínka
- Parmezán – strouhaný
- Olivový olej
- Sůl – dle chuti
Postup přípravy pesta z medvědího česneku
- Listy medvědího česneku opláchneme vodou, nasekáme a dáme do větší mísy, kde budeme medvědí česnek mixovat.
- Přidáme piniová semínka, parmezán a krátce rozmixujeme.
- Postupně přidáme olivový olej a mixujeme, dokud nám nevznikne hrubší pesto. Kdo chce, mixuje déle, až je pesto úplně hladké a tekuté. Ochutnáme a případně dochutíme solí.
- Takto připravené pesto přendáme do čisté sklenice, kterou lze uzavřít a zalijeme vrstvou oleje. Uchováváme ho v lednici, kde vydrží cca týden.
TIPY:
- Místo parmezánu můžeme použít i jiné sýry, například nastrouhanou goudu či pecorino.
- Místo piniových semínek lze použít mandle, kešu či vlašské ořechy.
- Pesto používáme na těstoviny, k masu, do vaječné omelety, na oživení vývaru nebo jen tak přidané na čerstvém pečivu s máslem.
Vyzkoušejte také:
Ingredients
Pesto z medvědího česneku
Mohlo by se vám líbit
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Leave a Review